De Archipel 4 | 4. Y. Né
‘We are such stuff as dreams are made on’ – 5 mei t/m 4 juni 2023

Y. Né

Klik op de afbeelding om te vergroten

Y. Né ‐ ‘We are such stuff as dreams are made on’ (W. Shakespeare)
Overgaand van tekenen naar poëzie, en terug van taal naar beeld, zijn de werken van de kunstenaar niet strikt als tekening aan te duiden of strikt als gedicht. Als grensganger tussen de disciplines neemt de kunstenaar veel van over en weer mee en dat uit zich dan in de vormentaal van de tekenaar of in het vocabulaire van de dichter. Soms kan een dubbeltalent funest zijn voor de ontwikkeling van het talent en de er- en herkenning van het oeuvre door het publiek. Hier is dat niet het geval, omdat de thema's en technieken van de kunstenaar overeenkomstig zijn, worden de werken er op hun beurt door versterkt, de tekening zowel als het gedicht.

Schilderijen op linnen en op papier, grote en kleine, intieme formaten
‘Eén brontekening (pen en inkt, 1991) ‐ van een dansende, chaotische oerzee ‐ ligt ten grondslag aan al het vrije werk dat ik sindsdien maakte. Het eindeloos doorzwemmen en bespelen daarvan vormt mijn ‘kosmos’, mijn archief dat inmiddels meer dan 100.000 figuren en scènes omvat. Ze zijn een verlengstuk van mijn fysieke en spirituele bestaan, met een eigen energie en ‘wil’. In mijn composities drukken zij de actualiteit uit alsook verre en/of verborgen geschiedenissen. Ze dragen allemaal een titel. Ik noem ze ‘mijn visioenen’.

  • Opening: vrijdag 5 mei 2023 om 20:00 uur, door Marike de Nobel, wethouder
  • Kunstenaarsgesprek: zondag 21 mei 2023 om 15:00 uur, Mike Anna & Y. Né
  • Afsluiting: zondag 4 juni 2023 om 15:00 uur, Y. Né houdt salon

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13 t/m 17 uur, en op afspraak via info@etoiledunord.nl
Actuele informatie over het zondagmiddagprogramma is te vinden op etoiledunord.nl/nl/nieuws.

De Archipel 4.
Na het zekere succes van ‘teken-daad-tekst’ gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

  • 1. Frans van Veen – 20 januari t/m 19 februari 2023
  • 2. Jacomijn den Engelsen – 24 februari t/m 26 maart 2023
  • 3. Lucas Silawanebessy – 31 maart t/m 30 april 2023
  • 4. Y. Né – 5 mei t/m 4 juni 2023