Jan de Bie » Come in
7 t/m 31 december 2023

Jan de Bie | Come in

Klik op de afbeelding om te vergroten

Come in!

Jan de Bie nodigt de kijker uit om binnen te komen. In zijn schilderijen, tekeningen en grafiek zet hij de deur aantrekken. Bibliotheken en boekhandels, waarvan de horizontale boekenplanken en verticale boekruggen een bijna abstract patroon worden. Ateliers waarvan de wanden behangen zijn met schilderijen en tekeningen, dieniet zelden verzamelingen zijn van werk dat hij eerder zelf maakte. Ruimtes die door de sterk aanwezige perspectieflijnen groots en diep lijken, als om aan te geven dat hier de gedachten over elkaar heen mogen buitelen en de geest mag waaien.

Het werk van Bosschenaar Jan de Bie is met deze tentoonstelling weer even terug in Breda, de stad waaraan hij door zijn docentschap aan de Academie voor Beeldende Kunst St Joost twintig jaar verbonden is geweest, van 1998 tot 2008. Een deel van deze tentoonstelling bestaat uit vroeg werk, dat onlangs in zijn atelier is teruggevonden.

Hoe dol hij ook was op oude bibliotheken, waarvoor hij soms op lange fietstochten door Frankrijk kilometers omreed, hij hield net zo goed van de weidse, open eenvoud van het natuurgebied bij Den Bosch: Dooibroek. De steeds herhaalde wandelingen door deze vertrouwde omgeving vonden hun weg in de landschappen die hij schilderde: lucht en land, gescheiden door een horizon.
Ook de vogels die hij in dat landschap tegenkwam, vooral de valk en de reiger, trokken zijn aandacht en nestelden zich langzaam maar zeker in zijn werk.
Jan de Bie werkte niet in de breedte, maar in de diepte.

Bij de onderwerpen die hem fascineerden, bleef hij steeds opnieuw terugkomen. Alsof hij om een bepaald idee heen cirkelde – een vogel, een landschap, een bibliotheek, een atelier – en het steeds nét van een andere kant bekeek. De ene keer zoomde hij in, de andere keer combineerde hij verschillende beelden tot een soort collages, of zette hij een stapje terug om een nog grootsere ruimte te tekenen. Hij ging zelfs als het ware een boek ‘binnen’ en maakte een reeks over de roman Ulysses van James Joyce.
Daarbij schakelde hij steeds tussen werkwijzen, van de grove schildertoets in sommige schilderijen, tot duizelingwekkend gedetailleerde tekeningen en linosnedes. Gedreven door de drang om zijn ideeën nóg beter, nóg preciezer, nóg waarachtiger te verbeelden, bouwde Jan de Bie aan een veelzijdig oeuvre dat even serieus als lichtvoetig is.
Kom binnen, wees welkom en laat je verrassen.

Anneke van Wolfswinkel

Galerie Ecker: Markendaalseweg 18 - 4811 KC Breda
Marie-Noël Potters | 06 42 94 00 47 | info@jandebie.nl | www.jandebie.nl
Openingstijden: donderdag t/m zondag 12:00 - 17:00 uur